NEKÜNKSZÓL VÁROSOK


BUDAPEST    DEBRECEN    KECSKEMÉT    PÉCS    SOPRON    SZEGED    SZOLNOK

Térnövelés és csökkentés lámpák segítségével

ITE


Általában a kisebb lakások tulajdonosainak problémája szokott lenni, hogy hogyan rendezzék be úgy a helyiségeket, hogy azok ne váljanak nyomasztóan kicsivé, zsúfolttá, hanem maradjon meg a szellősség és az átláthatóság. Ezzel szemben a nagy vagy magas belmagasságú lakásokban a gondot inkább a hatalmas terek kicsinyítése jelenti. Mindkét problémára találhatunk megoldást lámpák segítségével. Hogyan? Írásunkból kiderül.

Túl kicsi? Ezekkel növeld!

Van néhány alapvető ötlet, amellyel a túl kicsi helyiségeket lehet optikailag növelni, ilyen például, hogy világosabbra festjük a mennyezetet, vagy olyan tapétát választunk, amely optikailag növeli a helyiséget. Mi most elsősorban a fénnyel és a világítással kapcsolatban szeretnénk tanácsokat adni, hiszen számos jó megoldás létezik, melyeket a kis lakásokban bátran alkalmazhatunk.

A szűkös terekben egy megfelelő helyre beállított tükör, vagy egy tükrös falborítás csodákat tehet, ám ne tegyük közvetlenül a bejárattal szembe. Ugyanígy növeli a teret, ha a bútorok ajtaira teszünk tükröt vagy üveget. Szűk folyosók gyakori és praktikus megoldása, ha üvegtéglákat építünk be az egyik falfelületbe, mely nem csak tágítja a teret, de a fényt is átereszti, így barátságosabb, naposabb is lesz adott helyiség. Nagyon jó megoldás lehet a tolóajtók elhelyezése, hiszen ha nem használjuk őket, akkor könnyen eltüntethetők szem elől, vagyis nem fognak a fény útjába állni, egy üveges megoldással pedig akkor is átereszthetik a fényt, ha éppen használatban vannak.

A terek növelésében a mesterséges fények is a segítségünkre lehetnek, ha jól választjuk meg a típusukat és az elhelyezésükre is gondot fordítunk, olvashatjuk a csillarshop.hu blogoldalán. A központi megvilágítás mellett sokat jelentenek az irányított fények. Minél több és többféle fényforrást, lámpát helyezünk el a sötét és szűk helyiségekben, annál jobb eredményre juthatunk, érdemes a sötétebb sarkokat is megvilágítani, amellyel eltüntethetjük a térnyelő zugokat.

Az irányított világítás néhány trükkje: ha a világítás a plafon felé irányítjuk, ezzel magasabbá tesszük optikailag a helyiséget, ugyan drasztikus megoldásnak tűnhet, de a fényforrásokat akár a padlóra is helyezhetjük, a plafon felé irányítva fényüket. A fénnyel való falfestést is kipróbálhatjuk, mely nem más, mint egy-egy érdekes falrészletnek, festménynek a megvilágítása, mely így odairányítva a figyelmünket, növeli a szoba nagyságát. Fontosak az irányított fények az olyan tevékenységeknél is, amelyek a szokásosnál több fényt igényelnek, ilyenek a konyhai pultnál folyó munkálatok, a tanulás, az olvasás. Ezekre mind-mind speciális megoldások léteznek, fényükkel szintén térnövelő hatásúak.

Túl nagy? Így csökkentheted a teret!

Bár ha nagy egy helyiség, az általában kevesebb problémát okoz a tulajdonosának, mintha kicsi, ám a nagyságból is eredhetnek kérdések. Ilyen például a nagy belmagasság, egy ilyen szoba berendezése gondot jelenthet, ha nem akarunk vagy tudunk galériát beépíteni, ami megtörhetné a magasságot. A színek jó megválasztásával már sokat tettünk a helyiség kisebbnek láttatásáért: míg a világos színek növelik a tereket, addig a sötétebb árnyalatok (barna, narancs, piros), csökkentik azt. Figyeljünk oda arra, hogy a hideg színeket csak napfényes szobákban alkalmazzuk, az eleve hideg, északi helyiségekben részesítsük előnyben a melegebb, barátságosabb színeket. A lámpák képesek megváltoztatnia hideg berendezést, erre is ügyelnünk kell a fények kiválasztása során.


HOZZÁSZÓLÁSOK»Cikk bejelentéseÍrjon Ön is,írj te is magazinunkba!